MENÜ
Yakıt Hesaplama

Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Son dönemlerde akaryakıt fiyatlarına uygulanan zamlar sonrası araç sahiplerinin kafasını kurcalayan soruların başında yakıt hesaplama geliyor.

Yakıt Hesaplama

Hâlihazırda kullanılan aracın hangi mesafede, ne kadar yakıt tükettiğini hesaplayarak kimi zaman araç değiştirme veya araç üzerine farklı modifikasyonlar uygulama yoluna gidilebiliyor.

Ayrıca yeni araç sahibi olma niyetinde olan kişilerin de satın almayı hedefledikleri araçla ilgili yakıt hesaplama bilgilerine haiz olmak istediğini sık sık görüyoruz.

Temel mantığıyla özetlemek gerekirse aracın kilometre veya 100 kilometre başı tükettiği yakıtın litre miktarı, kaç litre yakıtla ne kadar mesafe kat edildiği ve bunların ışığında tüketilen yakıtın finansal değerinin hesaplanması, yakıt hesaplama işinin en belirgin amaçlarındandır.

Formül Basit

En basit formülü ile yakıt tüketimine yaptığınız masrafın hesabını yapmak için boş depo ile yakıt satın aldıktan sonra (depoyu fulleyin) aracınızdaki ayarlanabilir kilometre sayacını sıfırlayıp, dolu depo boşalana kadar geçen sürede alınan mesafeyi hesaplayın. Daha sonra depo fullerken ödediğiniz ücreti, araç ile kat edilen mesafeye bölün. Yani 50 TL tutarında yakıtla 150 km yol kat ediyorsanız; 50/150 = 33 Krş 1 km’de tüketilen yakıtın hesabını ortaya koyar.

Yakının Hesabını Bilince Paran Cebinde Kalıyor

Kimi araç sahipleri ise yükselen akaryakıt fiyatlarından bağımsız olarak, yakıt hesaplama işini alışkanlık haline getirmiş durumda. Zira yakıt hesaplama ve takip edilmesi sayesinde aracın iç aksamında ortaya çıkan bir arızanın tespiti de yapılabilir. Araç modeli ve kullandığı yakıt tipine göre tüketilen yakıt miktarının ideal değerleri olmalıdır. Benzer şekilde alınan yakıtın kalitesi ve araç performansı üzerindeki etkisinin saptanması için yine yakıt hesaplama yoluna gidilebilir. Bu tür durumlarda akaryakıt birim fiyatlarının bir etkisi olmasa da bu hesabın sonuna eklenecek basit bir çarpma işlemiyle aracın hangi mesafede TL cinsinden ne kadar yakıt tükettiği de hesaplanabilir.

Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler Neledir?

Yakıt tüketimi aracın mekaniği ile alakalı problemler dışında birçok farklı etkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilen bir istatistiktir.

Ancak araç mekaniğinin bütüncül anlamda doğru çalışması, efektif yakıt kullanımı için gereken temeli oluşturacağından, araçların periyodik bakımları kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Aracın teknik özellikleri dışında, aracı kullananın sürüş tarzı da yakıt tüketiminde büyük farklara yol açabilir. Aracın yüksek veya düşük devirde kullanılması yerine ideal seyir vitesi tercih edilmelidir. Marka, model ve araç yaşına göre bu tür değerler değişkenlik gösterebileceği için bu konuda net rakamlar vermek doğru olmaz. Ancak sabit hız ve ideal viteste kullanıma özen göstermek, yakıt hesaplama sırasında sürprizlerle karşılaşmamanız için oldukça önemli.

Ayrıca tercih edilen yakıtın kalitesi de performans ve yakıt tüketimi üzerinde etkli olabiliyor. Bu nedenle yakıt tüketimi hesaplamaları sayesinde en güvenilir yakıt türünü ve markasını tespit edebilirsiniz.

Küçük Motorlu Araçlar Gerçekten Düşük Yakıt Tüketimi Sağlar Mı?

Bu noktada “küçük motorlu araçlar daha az yakıt tüketir.” gibi yaygın bir klişenin aslında tam olarak gerçeği yansıtmadığını söylemek mümkün. Zira yakıt tüketimi sadece araç mekaniği veya motor yapısına bağlı olarak değişmiyor. Fazla yük taşıma, yanlış yakıt tercihi, klima kullanım sıklığı, yağ ve lastik bakımları vb. araç motorunun büyüklüğü ne olursa olsun, yakıt tüketimine olumlu veya olumsuz yansımaları olan faktörler olarak öne çıkıyor.

Uzun Yolda Araç Az Yakar

Düşük motorlu araçlarla ilgili bilginin bir benzeri de uzun yolda kat edilen mesafelerin daha az yakıt tüketimine sebep olduğu düşüncesi.

Ancak bu noktada asıl önemli olan yolun uzunluğu değil, aracı nasıl kullandığınız. Standart bir binek araç için 90-110 km aralığı dışında uzun süreli kullanım, yakıt tüketiminde kritik değişimler gözlenmesine yol açabilir.

Ürün Adı

[PRODUCT_NAME]

Teklif / Poliçe No

[IC_POLICY_NO]

Poliçe Primi

[LC_GROSS_PREMIUM_FORMAT]

Tarih

[VERSION_DATE_FORMAT]